Klik klik

V . I . P GUEST

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Monday, August 29, 2011

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum..Selamat pagi..

Haii..hellooo..lama tak hapdate blog..malas..takde mood..mood nak raya jer lebey..walaupon sampai saat terakhir aku keje..tapi mood nak buat keje memang dah kelaut..muhahah..datang ofis tunjuk-tunjuk muka jer pon..huhuhu..duk kat umah pon takleh nak buat ape kalo dua beradik tuh ade..Pengasuh Kesya pulak dah start cuti..jadi Kesya terpaksa duduk ngan nenek dulu arini..Lagi pon arini kejap jer..half day rasanya..

Wahh..kat ofis aku dah mengerlap dah ngan lampu lip lap dan kad raya dah siap gantung bagai..haihhh..lagi lah rasa tak tahan nak raya nih..muahahah...Pose tak cukup sebulan..puasa nak iye iye jer..biasa lah..pompuan...Tahun nih..Alhamdulillah..kelengkapan raya walaupon ade yang kurang..tapi takpe lah..asal anak-anak punye persiapan suma dah 100% complete..nak kata berbelanja beriya-ria pon tak jugak..sekadar jer..lagi pon budak-budak tuh dah lama tak beli pakaian baru..sesekali..maknye tentulah excited..

Sebenarnya..dalam kita beriang ria nak beraya sakan esok ari nih..sedih dan sayu pulak bila mengenangkan bulan Ramadhan yang mulia ini akan melabuhkan tirainya malam ini..Berakhir sudah bulan ganjaran berlipat kali ganda dari Allah..Lagi-lagi bila mengenangkan semalam terawikh terakhir bagi umat Islam..Subuh tadi aku berkesempatan pergi ke masjid berdekatan..Sayu..syahdu..betapa suci nya alunan zikir memuji kebesaran Allah SWT..Terfikir jugak bertemu kah lagi kita dengan Ramadhan akan datang? Semoga umur kita dipanjang untuk bertemu lagi bulan mulia ini pada tahun depan..Insyaallah..

Dengan ini, saya selaku pemilik blog ini ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin andai sepanjang saya berblog ada menyinggung anda yang tak suka dengan penulisan saya..Andai ada yang mengguris hati..terkasar bahasa..terlajak bicara..Saya menyusun sepuluh jari..dengan rendah hati saya memohon maaf dari lahiriah dan zahiriah.Saya juga manusia biasa yang tak pernah lari dari melakukan kesilapan..Moga-moga hubungan yang terjalin walau tidak pernah bersua muka ini akan berkekalan hendaknya..

Kepada rakan-rakan yang pulang ke kampung halaman masing-masing..Pandu dengan selamat..ingat orang-orang yang tersayang dan orang yang menyayangi anda..moga-moga Syawal yang bahagia ini bertambah ceria. Kepada perantau yang berada di negeri orang..sabar lah..mungkin ini dugaan buat anda dan sambut lah Aidilfitri ini dengan bersederhana..Pada yang kena bekerja pada pagi Syawal..jangan sedih-sedih..Anggaplah bekerja sebagai satu ibadah..

Panjang pulak ucapan macam mak datin pulak..huhu..oklah..kejap lagi dah boleh balik..jumpa Ahad nanti..bye..

Pinjam gambar header jer..malas nak edit..heheh

Wednesday, August 24, 2011

Alahaiii makcik anon

Assalamualaikum..samat petang..

Haihhh..penghujung-penghujung ramadhan nih..semakin terasa kehangatan hari raya..tak kurang dari seminggu jer lagi..Baju anak-anak dah setel..alhamdulillah..tunggu yang mak ngan apak lah pulak..korang camane?

Aku baru jer bukak blog arini..ade keje sikit..nak share sumthing..saje jer..nak kate aku sentap tuh takde lah pulak..tapi geram jugak dengan sesetengah perangai manusia nih..Sikit-sikit nak melenting..sikit-sikit nak kecoh..haiihhhh..menci aiiii...

Alkisahnye.. Kak Senduk penah kuarkan entry pasal pemakaian tudung..



macam nih lah ghopenye tudung yang diperkatakan..Kelas kan..tudung warna warni pastu letak sepit-sepit riben kan..cun lah tu kannn...takpe-takpe..So..dalam entry kak senduk tuh ade lah duk bincang pasal tren zaman skarang nih..so..as a reader / follower..aku baca jer entry beliau..Kat entry tuh aku ade lah letak komen..


Sebab..ape yang aku rasakan melalui entry tuh amat bermakna..Ko takyah lah nak berwarna warni bagai..sampai shwal ngan kain langsir pon dah takleh beza dah..Tapi..tup tup aku dapat pesanan khidmat masyarakat cenggini..


Amboi..makcik anon..garangnye..ai takot okey..Untuk makcik anon..aku tak cakap yang dorang mintak duit ngan aku bagai..cuma..bagi aku..kalo ko betul dan benar nak bertudung..ikut lah cara yang betul..Tak payah lah nak kejar fesyen bagai..kan lebih elok kalo menutup aurat kerana Allah..Aku sure lah rata-rata yang pakai tudung / shawl skarang nih dah macam jadi fesyen..Hana Tajima lah, Yuna lah..Tak paham betul lahh..Lagi satu pasal artis yang bukak aurat..Hello makcik...dah nama pon artis..dorang belakon..menyanyi tuh sah-sah lah haram kan..So..jadah hape nak kira tolak dosa pahala orang..Lagi satu..aku tak keji..dan tak kutuk pon..cuma meluahkan rasa jer..Ker salah ekk??

p/s : ke sebab gambo aku yang tak der tudung riben2..dia wash aku cam tu? tak kose nak layanggg..huh..


Tuesday, August 23, 2011

Adik Dania Emelda Aqasha di jemput Ilahi - Al fatihah

Assalamualaikum..Selamat pagi...

Pagi-pagi lagi aku terima perkhabaran melalui entry rakan-rakan blogger yang lain bahawa adik Dania Emelda Aqasha sudah pun dijemput oleh Yang Maha Penciptanya pada hari Isnin, 22 Ogos 2011 bersamaan 22 Ramadhan 1432H jam 3.19 petang..Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh adik kecil ini..

Kepada ibu Nia, Puan Roslina..tabahlah menghadapi dugaan ini..Sesungguhnya hanya Allah swt saje yang mengetahui setiap kejadian..Redha lah dengan pemergian si cilik ini...Bersabar dan bertawakal kepadanya kerana Allah akan sentiasa bersama orang-orang yang sabar.

Al-fatihah





p/s : nak taip entri nih sambil tahan air mata dari jatuh..tengok Dania..teringat kat Dona.. T__T






Monday, August 22, 2011

Adik Dania Emelda Aqasha

Assalamualaikum..

Pagi-pagi tadi aku bw kat blog Mama Irfan ..Kali ni kisah tentang anak kecil yang bernama Dania Emelda Aqasha..baru berusia 2 tahun..muda dan kecik sangat-sangat..Kanak-kanak nih belum tahu erti kehidupan pon..sudah diberi dugaan yang maha hebat oleh Dia..

Adik Nia disahkan menghidap Luekimia..Walaupon saya tidak pernah mengenali apatah lagi bersua muka dengan adik kecil ini tapi jauh di dasar hati saya amat-amat tersentuh..Bagaimana kanak-kanak hanya berusia 2 tahun menghadapi dugaan yang perit ini..Sementelah lagi saya lihat adik Nia sebaya dengan anak sulung saya..hati saya di pagut pilu andai anak saya di tempat Nia..


Nia ketika menyambut majlis ulangtahun kelahiran pada 20 Januari lalu..


13 Ogos..3 jenis dimasukkan kedalam tubuh adik Dania bagi menstabilkan kembali tekanan darahnya..


Sehingga kini tekanak darah sentiasa turun dan naik








Wajah ceria Nia..


Walaupon sedang bertarung dengan penyakit mengancam nyawa..mana mungkin kanak-kanak seawal usia ini mengetahui hakikat yang beliau sedang hadapi itu?


Sedih..sedih..apa yang mampu saya berikan hanya memohon doa dari Allah SWT semoga mengembalikan keceria hidup Dania dan keluarganya..Semoga Ibu Dania tabah menghadapi dugaan ini..Memang..berat mata memandang..berat lagi bahu memikul..Apapun semoga nia kembali sihat sedia kala..Kepada yang sudi menghulurkan bantuan buat keluarga ini..Silalah ke blog Kau & Aku untuk mengetahui perkembangan adik Dania dengan selanjutnya..

Semoga kedatangan Aidilfitri kali ini memberi sinar bahagia buat Leen dan keluarga..InsyaAlllah..


Akhirnya..

Assalamualaikum..Samat pagi..

Hellooo...lama tak hapdate..malas giler skarang nih..campor takder mood pastu takder idea..Sekarang dah buley tarik napas lega dah..Ingat tak sebelum nih aku ade mintak pendapat rakan-rakan blogger ataupon ade yg baca entry aku yang lepas mengenai permasalah Miss P yang tak datang-datang..

Alhamdulillah..sekarang semua dah selamat..Miss P saje jer nak buat gempak..sebab dah 8 hari lewat nih..akhirnya datang jugak..Selamat mengganti puasa lah yehh..huhu..Tapi..aku lega sangat..Sekurang-kurangnya tunggu Kesya besar sikit..Aku bukan ape..belum sedia lagi..Sebab Kesya selalu tak sehat..risau jugak kalau-kalau aku terabaikan dia..Maklumlah orang preknen mood tak menentu..

Kepada yang beri pendapat tuh..trima kasih..terutama kat cik anon yang kasik nasihat kat aku..Saya terima dengan hati yang terbuka andai kata saya mengandung..Rezeki Allah Taala..takde sape yang boleh tolak..Insyaallah..bukan takder perancangan tambah ahli kuarga..Lagipun..sy memang teringin benar cium bau harumnya bayi..Hik hik... Insyaallahh..

So..selamat berpuasa dan selamat mengganti puasa...Muahahah..eh..bila tak puasa nih tetiba rasa lapar jer..Teeetttttt...

Wednesday, August 17, 2011

Buntu

Assalamualaikum ... Samat Pagi...

Wahhh wahh wahhh...arini awal giler bukak blog...harus lah..sebab nak share sesuatu..atau lebeh tepat nak tanye sesuatu nih..tapi hanya untuk kaum hawa jer..atau lebih tepat kaum-kaum ibu..huhuhu..

Cenggini citernye..aku nih kalo kira-kira dah "over due" (miss P) haihhh segan betul nak type mende nih..Oke2..dah seminggu daah ni over due..Haiyaaa..macamane ek? Kalau ikutkan hati..memang nak tambah ahli kuarga lagi..tapi memandangkan Kesya tuh selalu jer sakit-sakit...(asthma)..aku takut kalau aku preknen nanti..takut kesya terabai la pulak..Tapi..kalo kira-kira sebelum nih..masa mengandung takde lah alahan yang berat-berat...Boleh dikatakan takde alahan pon yer jugak..

Tapi yer lah kan..kalo dah preknen..mood tuh lain sikit..nak jaga anak lagi..ngan keadaan preknen lagi..Sebab masa preknen kat kesya dulu..kakak kemain agi meragam..biasalah..orang nak dapat adik manja sikit..So..persoalannya disini..harus tak aku g buang benih yang baru tumbuh ni?Yer lah..walaupon belum konfem preknen tapi aku takut kalau-kalau result tu positif nanti..Bukan jugak niat nak menolak rezeki dari Allah tapi kalau buleh biarlah tunggu kesya 3-4 tahun lagi...

Macamane nihhhh?? haihhh...buntu nyeee....!!!



Sunday, August 14, 2011

Penangan Hot Ticket

Assalamualaikum..Selamat petang..huarrghh..betul2kan pinggang kejap..hadoiii..lenguh betol laa pinggang sejak kebelakangan nih..Kenape yehhh...

Dah lama tak hapdate pasal aktiviti hujung minggu kan? nak hapdate hapenye sebab dah takder aktiviti..alahai..kesian..hahaha..takpe-takpe..malam jumaat baru nih aku dan encik suami terchinta kuar bawak anak-anak jenjalan..sebenarnye bukan nak bawak dorang jalan-jalan sangat cuma nak tido kan dorang haruslah bawak pusing satu bandar dulu..kadang-kadang aku pon lentok sama..apak kau jugak yang terjengil-jengil bijik mata tahan mengantok..huahhuahuaa..

Back to story..lepas berkira-kira dah tatau nak pusing mana..teringat pulak yang Hot Ticket dari Hotlink yang aku + encik suami guna belum ditebus ngan KFC lagi..wahhh..idea yang bernas jugak..Maka misi kami ketika itu adalah nak makan KFC ngan kadar percuma aje..hahaha...



Nih lah kad Hot Ticket tuh..aku punye lupa snap gambar..so..pinjam dari pakcik google sayang sat..Oleh kerana Hot Ticket RM10 ade dua keping dan Hot Ticket RM15 dua keping..kami berjaya mendapatkan 2 set kolonel burger dan air pepsi dan dua ketol ayam hot & spicy..Muahahhaa..ok lah tu kan..


Laki aku sibuk tayang ayam dia..aku nak snap makanan tapi yang hado plastik jer..sebab cekik dulu baru ingat nak snap..huahuahuaa...gelojoh kannnn???



Makan pulak kat tepi air port..anak-anak suma dah tebongkang tido dalam keta..Bagus..aman mak bapak korang nak makan..muahhaha..giler gedik dah macam pakwe-makwe dating ala-ala romentik tepi pantai plak dah kitorang nih..hakktuiii...

Thursday, August 11, 2011

Tak tahan betul lah

Assalamualaikum...Petang..

Hari nih bosan giler..grrr..Tadi asik lah duk bw jer..tuh pon bw blog masakan..Sape lagi kalo bukan Che Mat Gebu..perghhh..kol 10.30 pagi lagih dah cuci mata ngan segala mak nenek makanan wehhhh...Perut aku pon terus anta isyarat kat otak..pastu otak send request kat mulut nak makan macam-macam..Erkk..petang nih harus ke pasar ramadhan nak carik roti john..oh..sedapnye..

Roti John XL

P1300435

Sandwich Salad Ayam

P1290866


Prata Tampal Berkeju

P1290806


Roti Lapis Daging Berkeju

P1290401

Ice cream oreo

P1280881


Haisshhh..cukup-cukup lah tuh..penat la [pulak nak meng"copy Paste" satu-satu..masa nih sume mende pon sedap..hazab betul lah napsu nih..Tapi sebenarnye..aku kalo buka puasa makan roti camni pon takpe..Sebab dah kenyang telan air bergelen-gelen..So..nasik tuh buley diabaikan KECUALI lah lauk yg takleh tahan tahap menggiurkan tu...muahaahhaha..

Dah ar..penat nih..sob sob sob..Samat berbuka puasa rakan blogger.. :)





Wednesday, August 10, 2011

Puding Susu Buah-buahan

Assalamualaikum..

Semalam lepas berbuka puasa..semangat kesukanan weh..nak buat puding..resepi aku amik dr blog Kak Yatie. barang-barang dah beli sehari sebelum tuh tapi lupa nak beli serbuk agar-agar pulak..terpaksa lah postpone pada hari semalam :)

Dan hasilnya...

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-



Nampak jer burok rupe..tapi hubby cakap..sedapp..Heheheh..

Yang nih amik dr blog Kak Yatie..





Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

  • 1 paket serbuk agar2 (11gm)
  • 2 biji telur
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 2-3 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin fruit cocktail
Cara-cara
  1. Masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
  2. Pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
  3. Bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. Bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. Masukkan fruit cocktail.(Yatie tak masukkan fruit cocktail, cuma ambil airnya saja dan masukkan dlm adunan agar2 tadi, kacau sebati)
  4. Setelah siap,masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. Sejukkan dan hidangkan bersama sos kastad.
Resepi Sos Kastad K.Liza

Bahan Sos Kastad
  • 1 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 3 s/b tepung kastad- Yatie letak 2 susu besar rata je
Cara-Cara
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
  2. Masakkan dengna api sederhana sehingga mendidih dan nampak agak pekat dari sebelumnya. Kacau sentiasa guna api sederhana.
  3. Setelah siap tutup api dan sejukkan.
  4. Hidangkan dengan puding susu dan juga fruit koktel tadi. Sedap di makan sejuk.


Terima kasih Kak Yatie sebab share resepi nih..sedap..kastad tu rasa cam masam masam sikit sebab masukkan air koktail..heheh..Aku cuma letak warna sikit..kasi ceriakan lagi puding tu..Sebagao pembuka selera ketika berbuka puasa..Anyway..selamat mencuba yer.. 



Tuesday, August 9, 2011

[Video] Kesya lagi

Assalamualaikum...Samat pagi..Masih dalam mood semalam..

Anakanda masih belum nampak tanda-tanda nak baik dari asthma..Kesian anak mummy..

video

1st time cuba upload video..mintak2 lah jadi..

ok siap..

Kesian giler tengok perut dia..Macam tuh seksanye nak bernafas..kembang kempis kembang kempis perut anak aku.. T__T

Cepat-cepat sembuh anakku..


Monday, August 8, 2011

Klik klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...