Klik klik

V . I . P GUEST

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, March 3, 2011

First time buat entri pasal masakan ~~ muahaha

Assalamualaikum..

Harinih semangat hokey nak g keje..Sebab ape? Kan semalam aku dah bagitau arini kat ofis ada jamuan..So arini ari makan-makan seofis..Lalala..Sonok betul..Tapi yang tak sonok nye..Besok enibeseri haku ngan enchek laki tapi beliau pulak tepaksa begerak ke Kalumpo sebab ade kursus kat sana.. Dah la tu..boley dia lupa esok enibeseri kitorang..Boley??

Potong mood betul..Okeh..meh aku sambung pasal semalam..Aku dah janji nak kasi satu resepi yang havoc nak mam tuh..haha..Akceli nih mak aku punyer secret resepi tapi aku nak bocorkan kat sini..Mak aku tatau punyer..Sebab komputer pon die tak pandai guna..Muahahaha..

Resepi nih nama nye..err..err..MAGELE..wahaha..byk name beliau benarnye..Wadey pon ade..ntah hape hape tah..aku sentap jer..takdak kesah die nyer name..muahah..

Nih pulak bahan-bahan yang diperlukan

nih dia bahan2nye


  • 1kg Kacang Dhal
  • Daun sup
  • Daun bawang
  • 3 biji bawang besar
  • Cili padi
  • 1 1/3 cawan gandum
  • 5 tangkai daun kari
  • Garam / Gula ikut suka tekak anda lah





Okeh..cara-cara nak membuatnye..Memandangkan nih adalah yang pertama aku wat entri pasal makanan neh..aku ngan besusah payahnye snap gambo utk tempek kat sini..heheh


Mula-mula skali amik kacang dhal tuh rendam dulu kasik lembut sikit..Nampak tak dalam air tuh banyak betul sampah sarap die..Pemalas punye tokei kedai..xleh ke nak asing habuk-habuk tuh ke..Menci betul..aku gak la kene belek sekor-sekor pastu buang..


Okeh..lepas rendam dah agak-agak lembut lemah gemalai sikit..Boley la amik dan blend kan yer..Sila blend ngan kadar sederhana..Bagi aku lah..Sebab bila dah blend terlalu hancus kan tak rase pulak kacang-kacang tuh..So..okey-okey jer.. Lepas tu tos kan..Pastikan air betul-betul dah tersejat ye puan-puan..huahuahua

pandai tak aku masak..kah kah kah


Oh ye..segala mala daun-daun tadi haruslah dimayam ye..daun bawang.daun sup.daun kari,bawang besar dan cili tadi di mayam ikut suka hati nak besau mana..hehe..

budak ni nyebok aje..komplen mummy wat keje ah neh
bawang skali

Lepas sume dah siap segala mala mak nenek..masuk kan aje..campak2 jer kat dalam mangkuk tuh..tgk bawang aku..gajah punye size okeh..muahahaha..xkira..asal masuk..cukup lengkap bahan sume..Okeh..jangan lupa skali yer garam dan gula secukup rasa manis tawar dan masin..Satu lagi aku nak bagitau sape yang biasa masak guna ajinomoto..haa...boley la letak sikit. Sape yang tak ndak..suke hati la..Kat sini aku taruk sikit...secubit je..jangan banyak kang botak pulak kpala kalo byk makan pak aji neh.. Lagi satu utk gaul tu kena letak gandum.Jangan banyak sangat dan jangan sikit sangat..Kang keras pulak buleh wat main pekung-pekung ayam kat depan tu..tak pasal-pasal kena gelak ngan laki..hua hua hua...


Lepas tu adunan kita tadi tu boley la di gaul-gaul ngan rata dan sebati..Gaul sume-sume biar bawang-bawang tuh serata..paham kan? kan..easy the kacanh walnut la..muahahah


Lepas tuh..amik la tempek2 kat tapak tangan..jangan terlalu tebal dan jugak jangan terlalu nipis..Kang kalo tebal pulak kang tak masak pulak bahagian dalam..Kalau nipis sgt takut terlampau garing..kan jadi snek pulak..Tapi ape-ape pon suka hati lah..hua hua hua..


Nih la hasilnye bila dah siap..Dah boley makan..yang nihh aku bawak mai ofis utk potluck..So..rata-rata yang rasa nih cakap sedap..hehe..Sesape nak cuba buat kat umah sila lah rajin mencoba..Bende neh tersangat lah kacang..skejap jer dah siap..hehe..

Eh.. Lupa pulak..kalo makan ngan pencicah lagi best...hehe...oklah..penat menaip..sekian saje dari dapur Mummy Dona Kesya..hehe..

p/s : Byk nye makanan kat ofis arineh..kenyang ar..tak larat nak coba sumenye..mueheheh

8 comments:

  1. nk try buat la..hehehehe...senang je upanya nk buatnya...huhuhu

    ReplyDelete
  2. wah best... ingat lagi time skool dulu...
    abis class serbu umahhh aya.. hahaah
    yer ekkk... tul kan lupe arr.. haha

    ReplyDelete
  3. chee : maseh ingat yer..betui la tuh..huhu..cam goreng pisang panas laku mende nih..hihi..try la buat sdiri kat umah nanti..bwk g umah bakal MIL..huhu..

    ReplyDelete
  4. pandai juga dia masak,,hehehe tahniah

    ReplyDelete
  5. THANK YOU.mmg da lama nak try buat :)

    ReplyDelete
  6. tyha sarkawi : cuba lah..nanti post kan blog..sy g jenguk..hehe

    ReplyDelete

kalo rase artikel neh best or tak best or hape-hape haje..sile lah kasik teguran buat saye yer :)

Klik klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...